Wat is WOZ? Uitgelegd.

WOZ staat voor ‘Waarde Onroerende Zaken’. Onroerende zaken zijn bijvoorbeeld de grond en de gebouwen die hierop staan, zoals een woning. Maar ook een loods, winkel, vuurtoren en zelfs een achtbaan krijgen een WOZ waarde toegekend. Roerende zaken zijn dan weer de zaken die verplaatsbaar zijn. Een camper heeft bijvoorbeeld geen WOZ waarde.

In Nederland wordt aan alle onroerende zaken een waarde gegeven. Maar waarom is het belangrijk te controleren of jouw WOZ waarde juist is?

WOZ als grondslag voor belastingen

De WOZ waarde is de grondslag voor veel belastingen die je moet betalen, bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting en de inkomstenbelasting. Voorkom dat je onterecht teveel belasting betaalt. Check of jouw WOZ juist is via deze website. Klopt het niet? Dan maken wij van JUIST bezwaar voor jou.

Welke belastingen er allemaal aan de WOZ waarde gekoppeld zijn lees je hier.

Hoe wordt de WOZ waarde bepaald?

Jouw gemeente bepaalt jaarlijks de waarde van jouw woning op basis van een schatting van de marktwaarde. De datum waarop deze marktwaarde bepaald wordt is de waardepeildatum. Die is altijd 1 januari van het voorgaande jaar.  De WOZ waarde voor 2023 wordt door de gemeente dus bepaald aan de hand van de waardepeildatum van 1 januari 2022.

Belangrijk bij het bepalen van de WOZ waarde zijn recent verkochte, vergelijkbare panden bij jou in de buurt. Die noemen we de referentiepanden. Het is belangrijk te controleren of de gemeente daarbij goed vergelijkbare referentiepanden heeft gebruikt. Een rijtjeswoning kan niet worden vergeleken met een vrijstaande woning.

Bij de berekening op basis van referentiepanden wordt gekeken naar de primaire en secundaire objectkenmerken.

Primaire objectkenmerken

Primaire kenmerken zijn kenmerken die een feit zijn en niet verschillend geïnterpreteerd kunnen worden. Zoals:

  • De gebruiksoppervlakte
  • Het bouwjaar
  • De bijgebouwen
  • De perceelgrootte

Secundaire objectkenmerken

De gemeente houdt daarnaast rekening met het verschil van de staat van de referentiepanden en jouw pand. Dit zijn de secundaire kenmerken. Het gaat hierbij om kenmerken die verschillend geïnterpreteerd kunnen worden. Denk aan:

  • De kwaliteit
  • Het onderhoud
  • De uitstraling
  • De ligging van het pand

Secundaire objectkenmerken hebben zoals je ziet naast de eigenschappen van de woning zelf ook betrekking op de omgevingsfactoren zoals de ligging.  Ligt jouw woning bijvoorbeeld nabij een agrarisch bedrijf, hoogspanningsmast of basisschool, dan kan dit een negatieve invloed hebben op de waarde.

Over secundaire kenmerken kun je discussiëren. Stel: jouw huis wordt vergeleken met het huis van de buurman. Hij heeft kort geleden zijn keuken laten verbouwen. Jouw keuken is echter verouderd. Het huis is op dit punt dan niet te vergelijken.

Een bezwaar op het gebied van secundaire kenmerken heeft de grootste kans van slagen. Benieuwd of jouw WOZ waarde klopt en of je bezwaar kunt maken? Vul de onderstaande check in.