WOZ waarden woningen vaak onjuist

Leestijd: 3 minuten

Ieder jaar weer is uw gemeente verantwoordelijk voor het bepalen van de hoogte van de WOZ-waarde voor uw huis. Volgens de Waarderingskamer zijn de WOZ waarden vaak onjuist. De gemeente Amsterdam zit zelfs zo vaak mis dat een ingrijpende reorganisatie noodzaak is.

De WOZ-waarde wordt gebruikt als ijkpunt voor verschillende belastingen en bepaalt onder andere de hoogte van de onroerendezaakbelasting, rioolbelasting, waterschapsbelasting en erfbelasting. Het is belangrijk dat de WOZ-waarde correct is omdat een te hoge inschatting al gauw kan zorgen voor flink wat euro’s meer die u afstaat aan de belastingdienst.

Uit terugkerend onderzoek van de Waarderingskamer is te concluderen dat Nederlandse gemeenten nogal moeite hebben met het correct vaststellen van de WOZ-waarde van huizen. Bij maar liefst 40% van de gemeenten worden fouten gemaakt bij de taxatie, het afhandelen van bezwaren of het delen van gegevens en informatie met andere instanties. In Amsterdam komen deze fouten dusdanig vaak voor dat Ubo Kock, wethouder Financiën, donderdag een reorganisatie aankondigde.

Verouderde gegevens

De Waarderingskamer was niet mild in zijn oordeel en noemt de huidige situatie bij de gemeente Amsterdam zelfs ‘ondermaats’. Bij de gemeente wordt gebruik gemaakt van een verouderd ict-systeem waardoor essentiële informatie over woningen niet meer up-to-date is. Zo beschikken zij dikwijls niet over de informatie van recente ontwikkelingen die de woonsituatie beïnvloeden. Denk hierbij aan de aanbouw van een serre of de aanleg van een HSL-lijn op steenworp afstand van de woning.

In de eerste zes maanden van 2014 maakten 6000 Amsterdammers bezwaar. Daarvan werd ruim de helft in het gelijk gesteld. In de meeste gevallen leverde dit een besparing op van rond de 30 euro per jaar. In sommige gevallen valt dit bedrag echter veel en veel hoger uit. Daarom is ook de gemeente gebaat bij een goed werkend en up-to-date systeem.

Ultimatum

In theorie bestaat de kans dat de gemeente Amsterdam zich op den duur flink in de vingers snijdt. Verbetert de situatie namelijk niet voor 2015, dan mag het Amsterdamse gemeenteapparaat een jaar lang geen ozb meer innen. Dit zou betekenen dat zij een slordige 160 miljoen euro mislopen. De geschiedenis leert ons echter dat gemeenten die eerder zo’n waarschuwing kregen hun zaakjes op tijd in orde krijgen.

Desondanks wil Kock het risico om dit flinke bedrag mis te lopen niet nemen. Hij kondigde daarom gisteren een reorganisatie aan. Dit houdt onder andere in dat 400.000 Amsterdamse panden opnieuw getaxeerd moeten worden. Dit om te voorkomen dat de WOZ waarden onjuist zijn. Ook zal er een app worden ontwikkeld die woningbezitters in staat stelt om altijd en overal de meest recente ontwikkelingen aan hun woning door te geven en aan te vullen.