KASSA: WOZ bezwaar voor huurders

Leestijd: 3 minuten

Door een aantal aanpassingen in het woningwaarderingstelsel (WWS) ontvangen ruim 2,5 miljoen huurders sinds 2016 een WOZ beschikking voor hun huurwoning. Is de WOZ waarde te hoog, dan betaalt u waarschijnlijk te veel huur. WOZ bezwaar voor huurders is dus belangrijk. We spraken erover bij KASSA.

Huurprijzen gekoppeld aan WOZ waarde

Gemeenten die in de eerste acht weken van het jaar een WOZ beschikking opleggen aan vastgoedeigenaren doen dit sinds 2016 ook voor huurders van huurpanden. De huurprijzen worden namelijk gekoppeld aan de WOZ waarde. Huurders kunnen een verzoek doen tot huurverlaging wanneer de WOZ waarde wordt verlaagd. De WOZ waarde telt namelijk voor 25% mee in de puntentelling van het woningwaarderingstelsel waarmee de hoogte van de huur wordt bepaald. Is de WOZ waarde te hoog, dan betaalt u waarschijnlijk ook te veel huur.

Bezwaar maken loont!

Het kan voor huurders lonen om bezwaar te maken tegen de WOZ beschikking die ze ontvangen. Is de WOZ waarde namelijk te hoog, dan kan de huur mogelijk omlaag.

Voorbeeld: U heeft een woning van 65 m2 meter met een kleine tuin en de WOZ waarde is vastgesteld op €150.000,00 dan betaalt u maximaal 694 euro huur per maand. Wanneer de WOZ waarde wordt verlaagd naar €134.000,00 dan betaalt u nog maar 674 euro huur per maand dit is een verschil van 20 euro. Op jaarbasis scheelt u dit al snel 240 euro.

Michel Uijen vertelt in de uitzending van Kassa op NPO 1 over het belang van een correcte WOZ waarde voor huurders en geeft antwoord op de vraag hoe het kan dat sommige van deze procedures zo lang duren.

Procedure opstarten?

Heeft u nog geen WOZ beschikking ontvangen? De ervaring leert dat niet elke gemeente een beschikking stuurt naar huurders. Wij kunnen voor u bij de gemeente een WOZ beschikking opvragen. Wanneer de beschikking binnen is maken wij hier meteen gratis WOZ bezwaar tegen. Wanneer wij namens u bezwaar maken tegen de hoogte van uw WOZ waarde doen wij dat geheel gratis. De gemeente is wettelijk verplicht onze proceskosten te vergoeden op het moment dat wij de WOZ waarde weten te verlagen. Wordt het bezwaar afgewezen dan is dit ons eigen risico en nemen wij de kosten voor eigen rekening. In beide gevallen kost het u niets.

Vul de onderstaande WOZ check in en u weet meteen of u bezwaar kunt maken.