Wederom buitenproportionele stijgingen in OZB tarieven

Leestijd: 2 minuten

Ook belastingjaar 2016 kent stijgingen van OZB tarieven boven het maximum. Dat blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis. Het onderzoek is steekproefsgewijs gehouden onder 107 van de 390 gemeenten en wijst uit dat de onroerendezaakbelasting (OZB) komend jaar met gemiddeld 1.8% stijgt.

Dit zou betekenen dat gemeenten al voor het vijfde jaar op rij de limiet overschrijden die zij qua hoogte van het tarief afspreken met het Rijk. Deze zogeheten macronorm is voor 2016 namelijk vastgesteld op 1.57% maar is slechts een richtlijn voor het bepalen van het tarief. De Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor een macronorm die vast staat om OZB-stijgingen op deze manier enigszins te beperken.

Uitschieters

Ook dit jaar zijn er gemeenten die het tarief nog harder laten stijgen dan anderen. Koploper is de gemeente Laarbeek, waar de OZB volgend jaar met maar liefst 13% stijgt. Ook Weert (12%) en Amersfoort (11%) laten burgers flink meer belasting betalen. Overigens zijn de verschillen in absolute bedragen verrassend groot. Zo betaalt een huiseigenaar in Schiedam gemiddeld 180 euro per jaar, terwijl iemand in Nijmegen maar liefst 475 euro kwijt is aan gemeentelijke belastingen.

Belang van een correcte WOZ-waarde

Met de stijgingen in OZB tarieven op komst is het voor huisbezitters meer dan ooit van belang dat de WOZ-waarde correct is vastgesteld. De WOZ-waarde ligt namelijk ten grondslag aan de OZB-belasting. Is de WOZ-waarde te hoog dan betaal je automatisch ook te veel onroerendezaakbelasting. Daarnaast is de WOZ-waarde ijkpunt voor de waterschap- en rioolheffing.

JUIST, onderdeel van Previcus Vastgoed, controleert gratis jouw WOZ-waarde en dient kosteloos een bezwaarschrift in bij jouw gemeente. Wordt ons bezwaar gegrond verklaart, dan ontvangen wij een vergoeding van gemaakte kosten van de gemeente. Wordt het bezwaar afgewezen dan is dit ons risico en nemen wij de kosten voor eigen rekening. In beide gevallen kost het jou niets.