Impact WOZ waarde op hoogte erfbelasting

Foto van Mijke Peters Mijke Peters Leestijd: 2 minuten

Bij het erven van een woning betaal je erfbelasting. De hoogte van de erfbelasting hangt af van verschillende factoren. Een belangrijke factor die de hoogte van het te betalen bedrag aan erfbelasting beïnvloed, is de WOZ waarde. 

We zien dat de WOZ waarde van de woning van de overledene vaak erg hoog is. Verklaringen hiervoor zijn dat de woning in veel gevallen gedateerd is of dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Zaken waarvan de gemeente vaak niet op de hoogte is. 

In deze blog wordt aan de hand van twee voorbeelden inzichtelijk gemaakt wat de impact van de WOZ waarde is op de hoogte van het aan erfbelasting te betalen bedrag. De besparingen zijn berekend met de rekentool van Juist

Voorbeeld 1

Henk erft de woning van zijn recent overleden vader. besluit om zelf bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde van de geërfde woning. Het lukt Henk deze waarde met 10.000 euro te verlagen. Er is geen sprake van een hypotheek en naast de woning heeft Henk niets geërfd. De besparing die dit oplevert zie je op de afbeelding rechts.

Cover voor
Cover voor

Voorbeeld 2

Henk erft de woning van zijn recent overleden vader. Henk besluit om, met behulp van een WOZ-consulent, de WOZ-waarde aan te vechten. Met behulp van de consulent wordt een besparing van 40.000 euro gerealiseerd. Er is geen sprake van een hypotheek en naast de woning heeft Henk niets geërfd. De besparing die dit oplevert zie je op de afbeelding links.

Conclusie

Doordat in voorbeeld 2 de WOZ waarde met 30.000 euro meer is verlaagd met behulp van een expert, is het te betalen bedrag aan belasting 6.000 euro lager. Met een relatief kleine verlaging van de WOZ waarde bespaar je dus duizenden euro’s.  

Wil je inzicht vergaren in wat je kunt besparen? Gebruik de rekentool van Juist en reken het uit! Samen met een expert de WOZ waarde van uw geërfde woning bespreken? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze experts. Zij helpen u graag!