Het is weer WOZ-tijd!

Leestijd: 2 minuten

Als eigenaar van onroerend goed ontvang je in de eerste acht weken van 2015 weer de nieuwe WOZ beschikking. De WOZ-waarde wordt als grondslag voor steeds meer belastingen gebruikt en daarom is het belang van een correcte waarde groot. Een verlaging van de WOZ-waarde scheelt je al gauw tal van euro’s aan belasting.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De WOZ-waarde wordt bepaald op basis van objectvergelijking. De gemeente vergelijkt jouw woning met recentelijk gerealiseerde verkopen van vergelijkbare woningen. Voor belastingjaar 2015 wordt gekeken naar waardepeildatum 1-1-2014, ofwel, de waarde van uw woning op 1 januari 2014. Om deze waarde te onderbouwen moet de gemeente minimaal drie vergelijkingsobjecten aandragen die een jaar voor, of een jaar na waardepeildatum zijn verkocht.

Deze waardevergelijking gebeurt niet handmatig, maar gaat veelal via de computer. Dit is dan ook precies waar het vaak mis gaat want databases van de gemeente zijn vaak niet meer up-to-date. Zo kan het zomaar zijn dat de schuur die je vijf jaar geleden al hebt afgebroken nog steeds op het taxatieverslag van jouw woning staat. Ook leert de ervaring dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met dalingspercentages. Vraag daarom altijd het taxatieverslag op en controleer deze goed.

Wat kan ik doen aan een te hoge WOZ-waarde?

Heb je de indruk dat de WOZ-waarde van jouw woning te hoog is vastgesteld, neem dan contact op met ons. Wij maken kosteloos bezwaar tegen de te hoge WOZ-waarde van jouw woning. JUIST, onderdeel van Previcus Vastgoed, is, als eerste bedrijf dat deze dienstverlening aanbiedt, dé specialist op het gebied van WOZ-taxaties en de juridische afhandeling hiervan. Dagelijks helpen wij mensen met het vaststellen van een correcte en eerlijke WOZ-waarde.

Gratis, hoe kan dat?

Wanneer ons bezwaar gegrond wordt verklaard ontvangen wij een vergoeding voor gemaakte kosten van de gemeente. Is dit niet het geval, dan is dit ons risico. Het kost jou in elk geval niets.

Waarom JUIST?

  • Direct financieel voordeel;
  • Bespaar geld, tijd en administratie;
  • Landelijk dekkend netwerk van taxateurs en juristen;
  • Kennis van alle gemeentelijke taxatiepakketten;
  • Altijd toegang tot jouw dossier en inzicht in de voortgang van het proces.

Waardeverminderende factoren

Object gerelateerd:

Achterstallig onderhoud, gedateerde uitstraling, bodemverontreiniging, verzakkingen, paal- of betonrot, wateroverlast, schimmelvorming, asbest, houtworm, schilderwerk in slechte staat, gaskachel, houten kozijnen, enkel glas, aanpassingen voor mindervaliden

Ligging

Geluidsoverlast, stankoverlast, horizonvervuiling, UMTS-masten, windmolens, lichtmasten, wijziging van bestemmingsplan, ligging langs sluiproute, aan drukke (winkel)straat, nabij het spoor of snelweg, nabij scholen of parkeerplaatsen