Helft gemeenten haalt deadline voor openbaarmaken WOZ waarden niet

Leestijd: 2 minuten

Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten loopt achter met het opzetten van een nieuw register waarin WOZ-waardes van woningen openbaar worden gemaakt. Slechts 45 procent van de gemeenten ligt op koers om de beoogde deadline van 1 oktober voor het openbaarmaken van WOZ waarden te halen.

Dit heeft de Waarderingskamer, toezichthouder op de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ), zojuist bekend gemaakt. Vanaf 1 oktober 2016 zijn WOZ-waardes van woningen namelijk voor iedereen in te zien via een ‘WOZ-viewer’. Op deze manier kunnen huiseigenaren de opgelegde WOZ-waarde vergelijken met andere huizen.

Een woordvoerder van de Waarderingskamer geeft aan dat de achterstand met name komt doordat gemeenten werken met goed beveiligde systemen. Hierdoor wordt het onttrekken van gegevens complex en duurt het invoeren van de cijfers vaak lang. De verwachting is dat bij de volgende beschikkingsronde (begin 2017) slechts 70% van de gemeenten de WOZ-viewer gereed heeft.

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde van jouw huis? Dan kun je deze vanaf 1 oktober opvragen bij jouw gemeente. Vanaf deze datum mogen gemeenten dit namelijk niet meer geheim houden.

Ben je het niet eens zijn met de WOZ-waarde van jouw huis, doordat deze bijvoorbeeld een stuk hoger is dan de woning van jouw buren, dan maakt JUIST kosteloos bezwaar voor jou.

Bron: nu.nl