Fikse stijging WOZ waarden in Amsterdam

Leestijd: 2 minuten

In Amsterdam stijgen WOZ waarden van koopwoningen dit jaar fiks. De stijging van de WOZ waarden in Amsterdam is gemiddeld maar liefst 8.9%. Dit is een gemiddelde, want voor woningen in het centrum kan dit percentage nog veel hoger uitvallen. In een zaal vol makelaars en directies van woningcorporaties maakte Jan Geert Bakker, directeur van de Dienst Belastingen Amsterdam, dit bekend.

WOZ-waarden sinds lange tijd weer stijgende

‘De WOZ-waarde zal dit jaar nog meer van invloed zijn op alle Amsterdammers dan voorheen’, aldus de heer Bakker. Waar de afgelopen jaren telkens sprake was van dalende WOZ-waarden ten opzichte van het voorgaande jaar is er nu dus weer sprake van een stijging. Dat deze stijging in Amsterdam zo fors is heeft te maken met het feit dat huizen in Amsterdam snel meer waard worden. Bieden boven de vraagprijs is in Amsterdam dan ook niet ongewoon.

Ook huurders dupe van stijging WOZ waarden Amsterdam

Niet alleen eigenaren van koopwoningen zullen de stijging van de WOZ-waarde gaan merken, maar ook huurders krijgen te maken met een verhoogde belastingdruk. De hoogte van de huur wordt momenteel bepaald op basis van het puntenstelsel en sinds kort wordt deze ook berekend op basis van de WOZ-waarde. Resultaat is dat huurders van huurwoningen op gewilde locaties fiks meer huur gaan betalen omdat de WOZ-waarde navenant de meer centralere ligging ook hoger zal zijn. Voor huurders betekent dit dat de OZBG omhoog gaat en voor verhuurders/woningcorporaties zal de OZBE stijgen, daar voor beide belastingen de WOZ-waarde ten grondslag ligt.

Gratis bezwaar

Inwoners van Amsterdam krijgen de nieuwe WOZ-waarde van hun woning eind februari per brief medegedeeld van de gemeente. Ben je het niet eens met de waarde, laat deze dan kosteloos controleren door JUIST, onderdeel van Previcus Vastgoed. Wij controleren de waarde en dienen kosteloos een bezwaarschrift in bij jouw gemeente.