Eigenwoningforfait fors hoger in 2014

Leestijd: 2 minuten

Woningeigenaren betalen in 2014 enkele tientallen tot honderden euro’s meer aan eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait stijgt van 0,6 naar 0,7 procent voor woningen met een woz-waarde tussen de 75.000 en 1.040.000 euro, een verhoging van bijna 17 procent. Huizenbezitters tellen dit percentage van de waarde van de woning op bij hun inkomen in de belastingaangifte. Een stijging van het eigenwoningforfait betekent dus dat woningeigenaren meer inkomstenbelasting moeten betalen. 

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt schrijft dinsdag op zijn blog vragen te gaan stellen aan staatssecretaris Frans Weekers en minister Stef Blok. Het Kamerlid zegt niet eens een Kamerbrief of persbericht over de maatregel gezien te hebben.

Omtzigt

Omtzigt laat tegenover NU.nl weten inmiddels op de hoogte te zijn dat de verhoging in een document van 38 pagina’s op Rijksoverheid.nl werd vermeld. “Die brochure is gepubliceerd op de eerste dag van het reces. Doe het dan eerlijk.”

“Als je in december een lang debat voert over de woningmarkt tot en met 2042 en dan blijkt twee weken later dat er een extra belasting voor 2014 op stapel staat, dan noem ik dat onvolledig informeren van de Kamer”, aldus Omtzigt. Daarnaast zou minister Blok op 13 december aan de Eerste Kamer hebben geschreven dat hij in zijn berekeningen uitging dat het eigenwoningforfait gelijk zou blijven op 0,6 procent, aldus het Kamerlid.

Impact

Volgens Omtzigt levert deze verhoging volgens berekeningen van het ministerie van FinanciĆ«n 338 miljoen euro op en is de impact van deze maatregel veel groter dan de inperking van de hypotheekrenteaftrek. Het Kamerlid voorziet tevens dat de nieuwe maatregel gaat leiden tot naheffingen bij woningeigenaren die een voorlopige teruggave ontvangen. “Dit is geen fraaie gang van zaken.”

Bron: nu.nl