Eerste gemeente beschikt

Leestijd: 4 minuten

De nieuwe beschikkingsronde voor belastingjaar 2019 komt er weer aan. Hoeveel is uw woning, bedrijfspand of ander onroerend goed dit jaar waard? In 2018 beschikte ruim 75% van alle gemeenten en samenwerkingen op 28-2-2018. Voor 2019 zullen bij de meeste huishoudens, bedrijven en organisaties de beschikkingen rond 28-2-2019 op de mat vallen. Een enkele gemeente en/of samenwerking beschikt eerder of later. Zo is de gemeente Rotterdam al jaren koploper in het als eerste versturen van de beschikkingen.

Heeft uw gemeente de WOZ aanslagen al verstuurd?

De volgende gemeenten versturen de WOZ beschikkingen volgens de waarderingskamer op 31-1-2019*:

 1. Rotterdam
 2. Aa en Hunze
 3. Amersfoort
 4. Amstelland
 5. Assen
 6. Brummen
 7. BsGW
 8. Capelle aan den IJssel
 9. Grave
 10. Mill en Sint Hubert
 11. Rheden
 12. De Fryske Marren
 13. Den Haag
 14. Doetinchem
 15. Gorinchem
 16. Hattem
 17. Helmond
 18. Leidschendam-Voorburg
 19. Lelystad
 20. Maassluis
 21. Munitax
 22. Nunspeet
 23. Oldebroek
 24. Pekela
 25. Rijssen-Holten
 26. Staphorst
 27. Tynaarlo
 28. Veendam
 29. Venray
 30. Waalwijk
 31. Waterland
 32. Zaltbommel
 33. Zwartewaterland

* Let op, het kan voorkomen dat de daadwerkelijke dagtekening afwijkt van de dagtekening die de waarderingskamer vermeld.

In 2019 mogen we ook een aantal nieuwe gemeenten welkom heten: Noardeast-Fryslân, West Betuwe, Het Hogeland, Westerkwartier, Beekdaelen, Altena, Vijfheerenlanden, Hoeksche Waard en Molenlanden.

Maar hoe komt het nou dat niet alle gemeenten tegelijk beschikken? Hieronder leest u hierover meer.

Waarderingskamer

De Waarderingskamer is het landelijke controleorgaan voor gemeenten en samenwerkingen die controleert of de Wet waardering onroerende zaken, ook wel de Wet WOZ genoemd, goed uitgevoerd wordt. Het is belangrijk dat iedere belastingbetaler kan vertrouwen op een eerlijke WOZ taxatie; de kwaliteit van de taxatie is dan ook erg belangrijk. Twijfelt de Waarderingskamer aan de kwaliteit van de WOZ taxaties binnen een gemeente dan kunnen zij de gemeente een halt toe roepen. Dit is in het verleden eerder gebeurd waardoor het verzenden van de beschikkingen werd tegengehouden. De beschikkingsdatum wordt dan voor een bepaalde periode opgeschoven zodat de gemeente of de samenwerking de kwaliteit van hun taxaties kan herstellen. Gelukkig komt dit maar zelden voor en beschikken de meeste gemeenten en samenwerkingen gewoon op de geplande datum in de eerste 8 weken van het jaar.

Financiële spreiding

Gemeenten kunnen ook zelf beslissen om de beschikkingen binnen de gemeente met verschillende dagtekeningen te verspreiden. Dit kan als reden hebben dat ze de niet-woningen en de woningen afzonderlijk van elkaar behandelen. In dat geval worden de beschikkingen van de niet-woningen, denk hierbij aan bedrijfspanden, zorginstellingen etc. vaak eerder verzonden dan de woningen. Hierdoor creëert de gemeente financiële spreiding. Bedrijven dienen namelijk de betalingen in een keer te voldoen. Daarnaast liggen deze bedragen meestal fors hoger dan die van particuliere burgers. Particulieren kunnen de belasting in de meeste gemeenten in acht periodes betalen. Doordat de gemeente de beschikkingen met verschillende dagtekeningen verstuurd, komen ze op deze manier niet in de knoei met de kasstromen en hebben zij nagenoeg het hele jaar door inkomsten.

Uitzonderingsgeval

Naast de Waarderingskamer en de financiële spreiding kan een afwijkende dagtekening ook voorkomen bij uitzonderlijke gevallen. Het kan voorkomen dat gemeenten zelf enkele zaken goed in heroverweging willen nemen alvorens zij de waarde vaststellen en de beschikking versturen. Dit kan zijn doordat er in een voorgaand belastingjaar bezwaar is gemaakt of wegens de complexiteit van een object.

Voorbeeld: als door Previcus een beroepsprocedure is gestart in 2018 dan mag de gemeente de beschikking van 2019 verlaat verzenden om te wachten op de uitspraak van de rechtbank.

WOZ bezwaar maken?

Ondanks de controle van de waarderingskamer blijft het belangrijk om uw WOZ waarde grondig te controleren. De WOZ taxatie door gemeenten blijft een automatisch proces, waar fouten makkelijk insluipen. Bent u het niet eens met de vastgestelde waarde door uw gemeente of samenwerking. Vul de WOZ check op deze website in en u weet meteen of u bezwaar kunt maken.