Brandgang vaak onterecht doorbelast WOZ waarde

Foto van Dani Ruijten Dani Ruijten Leestijd: 2 minuten

Een brandgang wordt vaak onterecht doorbelast in de WOZ waarde. Zo heeft het Gerechtshof recent geoordeeld dat een brandgang buiten de waardering van de woning moet blijven. In de praktijk blijkt dat de waarde toch op dit punt verkeerd wordt vastgesteld door de gemeente.

Brandgang achter uw woning

Wanneer er achter uw woning een pad loopt, tussen de huizenblokken, om via de achterkant uw tuin te kunnen bereiken, kan het zijn dat u onterecht door de gemeente bent aangeslagen. Dit pad noemen ze een brandgang. Deze brandgang mag vaak niet bij de WOZ waarde worden betrokken.

Afgescheiden van uw woning

Op een brandgang is vaak een recht van overpad gevestigd. Dit wil zeggen dat deze brandgang niet alleen bij u in gebruik is, maar ook bij de bewoners van de nabij gelegen woningen. Dit pad kan desondanks wel op uw kadastrale perceel liggen, net als uw woning en uw tuin. In de waardering van de WOZ waarden zien wij dat de gemeenten hier helaas geen rekening mee houden. Zeker wanneer deze brandgang is afgescheiden van uw tuin doormiddel van bijvoorbeeld een hekje, muur of schutting, mag het niet worden meegenomen in de WOZ waarde.

De uitspraak van het Gerechtshof

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in juli jl. uitspraak gedaan over deze kwestie. Het Hof oordeelt dat de brandgang als een afzonderlijke onroerende zaak moet worden gezien en om die reden niet mag worden meegenomen bij de WOZ waarde van uw woning. Indien de gemeente dit wel heeft gedaan, is zij uitgegaan van een verkeerde object afbakening. Dit leidt tot een verkeerde vaststelling van de WOZ waarde.

Controle voor de correcte WOZ waarde

Wanneer de WOZ waarde verkeerd door de gemeente is vastgesteld, is de kans groot dat u te veel belasting heeft betaald. Het is belangrijk om uw WOZ waarde te laten controleren. Middels een bezwaarprocedure zijn wij u hiermee graag van dienst. Het is ook mogelijk dat wij uw al lopende bezwaar voor dit belastingjaar overnemen. Indien u graag advies wil ontvangen kunt u altijd contact met ons opnemen.

ECLI:NL:GHARL:2021:6905