Bespaartips: verlaag nu uw woonlasten

Leestijd: 7 minuten

De vaste lasten die we jaarlijks betalen om prettig te kunnen wonen is een van de grootste kostenposten van Nederlanders. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat huishoudens de laatste 10 jaar fors meer zijn gaan betalen aan de vaste lasten. Huishoudens met een modaal inkomen en een gemiddelde huur zijn net iets meer dan 55% van het netto inkomen kwijt aan de vaste lasten. Huishoudens met een inkomen van 1,5 keer modaal en gemiddeld koophuis zijn net iets minder dan 45% van het inkomen kwijt aan de vaste lasten. Toch kijken we in veel gevallen niet kritisch genoeg naar deze lasten. Benieuwd met welke bespaartips u uw woonlasten kunt verlagen?

Er zijn diverse zaken waarop gemakkelijk te besparen valt. Een kleine verlaging van de kosten per maand kan immers na een aantal jaren al een flink bedrag opleveren. Het verlagen van uw WOZ waarde is daar natuurlijk het beste voorbeeld van, wat voor ons de reden is geweest om als eerste van Nederland onze dienstverlening gratis aan te bieden. Onze taxatie-experts beoordelen de waarde van vele woningen en hebben zo door de jaren heen nog meer kansen gezien om de vaste woonlasten te verlagen. Hier geven wij onze beste bespaartips voor uw woonlasten.

Bespaartip 1: Wees energiezuinig

De mogelijke stijging of daling van de energierekening levert altijd weer voldoende gespreksstof op. Feit is dat u een stuk minder afhankelijk bent van de grillen van energieleveranciers als u in staat bent om uw eigen energie op te wekken. Dat is niet alleen op termijn goedkoper, maar ook nog eens beter voor het milieu. Daarom investeren steeds meer Nederlanders in zonnepanelen, door deze te kopen of te huren. Op termijn levert dit vaak een mooie besparing op wat betreft de rekening voor uw stroomverbruik.

Hebben zonnepanelen gevolgen voor de hoogte van de WOZ waarde? De specialisten van JUIST krijgen deze vraag vaak. Volgens de specialisten van JUIST mogen zonnepanelen geen grote invloed hebben op de WOZ waardering.

Ook de aanschaf van een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat u uw huis energiezuiniger kunt verwarmen. De thermostaat past zich aan op uw leefritme en wensen. Doordat de slimme thermostaat is uitgerust met verschillende handigheidjes, hoeft u bijvoorbeeld niet meer de klok te programmeren en kunt u de verwarming op afstand bedienen. Door uw huis slim te verwarmen kunt u flink besparen op de energierekening.

Bespaartip 2: De gasrekening

Veel huishoudens gebruiken gas om hun woning te verwarmen, warm water te krijgen en om te koken met een gasfornuis. Het gasverbruik is vooral afhankelijk van het type woning. Doordat de energiebelasting op gas bij een gemiddeld energieverbruik met ruim 3 cent per m3 gas stijgt, worden de kosten fors hoger. Daarnaast is de regering druk bezig met het aanpassen van de wetgeving rondom gas. Nieuwbouwwoningen waarvoor op 1 juli 2018 nog geen aanvraag om een omgevingsvergunning is ingediend dienen gasloos gebouwd te worden. Ook wil de overheid dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Daardoor laten steeds meer Nederlanders zich informeren over aardgasvrij wonen. Logisch, want hiermee kunt u flink wat geld besparen.

3 dingen die u in huis kunt veranderen

  1. Elektrisch koken met een inductieplaat. Kookt u nog altijd op gas, dan is het raadzaam om deze t.z.t te vervangen door een inductieplaat. Een inductie kookplaat is de zuinigste manier van elektrisch koken.
  2. Zorg ervoor dat uw huis goed geïsoleerd is. Hier hangt natuurlijk een behoorlijk prijskaartje aan, maar uiteindelijk verbruikt een goed geïsoleerd huis minder energie voor verwarming dan een slecht geïsoleerd huis.
  3. Het aanschaffen van een warmtepomp. In plaats van een ketel op aardgas zijn er verschillende mogelijkheden om uw huis te verwarmen zonder gas: volledig elektrische warmtepomp, hybride warmtepomp, warmtenet, infraroodpanelen of een pellet cv-ketel of biomassaketel op resthout. Meer hierover: informeer bij een expert.

Bovenstaande aanpassingen aan uw woning kunnen invloed hebben op uw energielabel. Echter heeft een stijging in de bovenste 4 categorieën (energielabel A t/m D) weinig invloed op de WOZ waarde. Als u merkt dat de WOZ waarde toch is toegenomen, loont het altijd om gratis bezwaar te maken.

Bespaartip 3: Bespaar op water

Met een waterbesparende douchekop en/of waterbesparende kraan kunt u op jaarbasis fors besparen op uw waterverbruik. Controleer of uw keukenkraan een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer heeft. Voor de douche zijn er waterbesparende douchekoppen te koop. Met een waterbesparende douchekop bespaart u 20% tot 60% op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop. Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart jaarlijks bijna 7.500 liter warm water en bijna 45 m3 gas. Daarnaast kunt u tegenwoordig ook waterbesparende spoelsystemen aanschaffen of waterbesparende thermostaatkranen. Let op, deze waterbesparende aanpassingen hebben geen invloed op de WOZ waarde.

Bespaartip 4: Stap over op glasvezel

In steeds meer gemeenten is het mogelijk om voor het internet, tv en bellen over te stappen op glasvezel. Hiermee zijn vaak veel hogere internetsnelheden te halen voor hetzelfde maandelijkse bedrag dan met de huidige kabelabonnementen. Het kan dus lonen om te kijken of het voor u mogelijk is om over te stappen op een leverancier van glasvezel en te beoordelen welke internetsnelheid voor u voldoende is. Let op, glasvezel heeft geen invloed op de WOZ waarde.

Bespaartip 5: Bespaar op het eigen woningforfait

Het eigen woningforfait is een percentage van de WOZ waarde van uw woning. Omdat de belastingdienst heeft bepaald dat een eigenaar van een woning vermogen opbouwt, betaalt u daarvoor bij de aangifte van de inkomstenbelasting het zogenaamde eigen woningforfait. Dit betekent dat er een percentage van de WOZ waarde bij uw inkomen wordt opgeteld en u daar dus inkomstenbelasting over betaalt. De hoogte van het percentage hangt af van de WOZ waarde van uw woning. Als voorbeeld: voor een woning die op de peildatum van 1-1-2018 een waarde had tussen de € 75.000 en € 1.060.000 geldt een percentage van 0,70% als eigenwoningforfait. Stel de WOZ waarde van uw woning is €300.000,00, dan is het percentage waarmee u het eigenwoningforfait berekent 0,70. De berekening van uw eigenwoningforfait is dan €300.000,00 x 0,0070 = €2.100,00. De €2.100 wordt opgeteld bij het inkomen en over dat saldo wordt uiteindelijk de belasting geheven (de hoogte van belasting is afhankelijk van het totale inkomen).

Simpel gezegd: een lagere WOZ waarde zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting gaat betalen.

Bespaartip 6: Verlaag uw gemeentelijke belastingen

De WOZ waarde is direct gekoppeld aan de diverse gemeentelijke belastingen. De bekendste vorm daarvan is de onroerendezaakbelasting, ofwel de OZB. Maar ook  de waterschapsbelasting wordt berekend aan de hand van de WOZ waarde. De WOZ waarde is het prijskaartje dat uw gemeente jaarlijks aan uw woning hangt. Wordt de waarde te hoog vastgesteld, dan betaalt u te veel belasting. Verlaagt u de WOZ waarde, dan bespaart u flink op de door u te betalen belasting. JUIST, onderdeel van Previcus Vastgoed, helpt al meer dan 15 jaar particulieren en bedrijven bij het verlagen van de WOZ-waarde. Wij doen dit geheel gratis voor u. Benieuwd hoeveel u dit jaar kan besparen? Vul de onderstaande WOZ check in.

WOZ verlagen, dé goedkoopste manier om te besparen op uw woonlasten

Om te besparen op uw vaste lasten, bij de bespaartips 1 t/m 4, dient u behoorlijk te investeren. Uw WOZ waarde verlagen is daarentegen de goedkoopste manier van besparen. Het zal u dan ook niet verbazen dat wij als specialisten in WOZ altijd adviseren om goed te kijken naar de hoogte van WOZ waarde. Het kost u slechts enkele minuten om bezwaar te maken, wat niet opweegt tegen de potentiële lastenverlaging. Daarnaast biedt JUIST deze dienstverlening ook nog eens geheel gratis aan.

Bekijk ook onze blog ‘Top 5 WOZ bezwaar argumenten‘ of ‘woz bezwaar 50 reden om bezwaar maken’ en bekijk of deze bezwaarredenen van toepassing zijn op uw woning.

Wilt u meer weten over de WOZ waarde en de impact hiervan op de belasting die u moet betalen? Dan helpen wij van JUIST u daar natuurlijk graag bij. Onze specialisten hebben voor u het E-book geschreven ‘Minder belasting betalen… Hoe dan?’. Dit E-book kunt u via onderstaande download knop downloaden.