Cover voor

Bespaar op belasting. Check jouw WOZ in Groningen

Binnen 5 minuten gecheckt met onze partner

  • € 252.000,00 gemiddelde WOZ waarde
  • 136.196 aantal WOZ objecten
  • 0,1634% OZB-tarief woningen
  • 0,5644% OZB-tarief niet-woningen
Cover voor

WOZ Waarde in de gemeente Groningen

Ieder jaar verstuurt de gemeente Groningen een beschikking met de nieuwe vastgestelde WOZ waarde van jouw woning. Deze waarde is een inschatting en wordt gebruikt om de hoogte van je belasting vast te stellen. Dit gebeurt meestal in de eerste 12 weken van een nieuw jaar.

Het kan zijn dat de gemeente Groningen de WOZ waarde van jouw woning te hoog heeft ingeschat, waardoor je mogelijk te veel belasting betaalt. Daarom is het van belang om de WOZ waarde van je woning te controleren. Zo voorkom je dat je te veel belasting betaalt en kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen.

De WOZ voor de gemeente Groningen wordt uitgevoerd door Noordelijk Belastingkantoor.

Juist WOZ helpt je met het controleren van jouw WOZ aanslag. Indien de WOZ waarde te hoog is vastgesteld dienen wij een bezwaarschrift voor je in. Wij hebben in de gemeente Groningen al veel mensen geholpen om de WOZ waarde te verlagen.

Bezwaar maken = gratis
Een WOZ bezwaar indienen is helemaal gratis.
Eenvoudig
Al ruim 18 jaar helpen wij met het indienen van bezwaarschriften.

Wanneer ontvang ik in Groningen de WOZ waarde?

Alle huizenbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar een beschikking met de WOZ waarde. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken en is een schatting van de waarde van jouw huis. 

Let op: nadat je de beschikking hebt ontvangen, heb je 6 weken de tijd om bezwaar te maken tegen een te hoge WOZ waarde.

Hoe wordt de WOZ waarde in Groningen vastgesteld?

De WOZ waarde van woningen wordt jaarlijks opgesteld door alle gemeentes in Nederland, waaronder de gemeente Groningen. Dit gebeurt op een vaste datum, dit noemen we ook wel de waardepeildatum.

De gemeente kijkt naar diverse factoren bij het vaststellen van de WOZ waarde. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de huizenprijzen van vergelijkbare woningen en de prijzen van huizen in je buurt die recentelijk zijn verkocht. Doordat de WOZ waarde wordt vastgesteld door middel van een geautomatiseerd proces, gebeurt het regelmatig dat de WOZ waarde te hoog wordt vastgesteld. Hierdoor betaal je dus meer belasting dan dat nodig is. 

JUIST helpt je bij het indienen van een WOZ bezwaar.

Recente uitspraak gerechtshof ook belangrijk voor hoogte WOZ waarde

Er zijn veel redenen te bedenken waarom de WOZ waarde van je woning verkeerd is vastgesteld door de gemeente. Het systeem waarmee de WOZ waarden worden bepaald houdt geen rekening met kenmerken als achterstallig onderhoud en asbest. Zo ook de schade als gevolg van de aardbevingen in Groningen.

Op dinsdag 23 januari 2018 heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald dat de NAM, direct de waardedaling van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen moet compenseren. Dat nu eindelijk vaststaat dat woningen in het aardbevingsgebied minder waard zijn dient ook door de gemeente doorvertaald te worden in de WOZ waarde. Aardbevingen hebben namelijk grote invloed op de WOZ waarde. Niet alleen de waardedaling als gevolg van scheurvorming en verzakking dienen in de WOZ waarde tot uiting te komen, maar ook het negatieve imago van het gebied als gevolg van aardbevingen. Woningen gelegen in het aardbevingsgebied zullen lastiger verkoopbaar zijn dan woningen buiten dit gebied. Lees ook ons nieuwsartikel over de rente uitspraak van het gerechtshof en de gevolgen voor je WOZ waarde.

WOZ waarde Groningen opvragen

Wil je de WOZ waarde van jouw woning opzoeken? Die kun je vinden op de website van het WOZ waardeloket. Vul je adres in de zoekbalk en je ziet de WOZ waarde van jouw huis. In het taxatieverslag kun je zien op basis van welke factoren de WOZ waarde is bepaald, zodat je weet hoe de WOZ waarde van je huis is opgebouwd. 

Ben je het niet eens met de WOZ waarde van jouw huis en denk je dat deze te hoog is? Maak gratis WOZ bezwaar via JUIST en dan gaan wij voor jouw aan de slag.

Zo werkt het.

sfeerfoto voor Check
1. Check
De eerste stap zet jij. Je checkt via onze website eenvoudig of jouw WOZ waarde klopt. Als uit de check blijkt dat de waarde niet juist is, kun je bezwaar maken. Dan nemen wij het van je over.
sfeerfoto voor Bezwaar
2. Bezwaar
Wij maken bezwaar voor jou. Daarvoor hebben we een machtiging en informatie over jouw woning nodig. Wij onderbouwen jouw bezwaar met argumenten. Zo is de kans op een succesvol bezwaar maximaal.
sfeerfoto voor Bespaar
3. Bespaar
De gemeente Groningen doet uitspraak. We lichten de beslissing van de gemeente toe. In veel gevallen wordt jouw WOZ verlaagt. Dat betekent dan weer een besparing op jouw belasting.

Veelgestelde vragen

Is niet alles duidelijk of twijfel je nog over iets? Dan vind je hiertussen hopelijk het antwoord dat je zoekt.

Bekijk alle veelgestelde vragen
  • Ja, bezwaar maken is altijd kosteloos, ongeacht de uitkomst van het bezwaar. Als het bezwaar door de gemeente wordt toegewezen, zijn zij wettelijk verplicht om onze kosten te vergoeden. Als het bezwaar wordt afgewezen, dan dragen wij dat risico zelf.
  • Het is zeker mogelijk om zelf bezwaar te maken. Vaak heeft een particulier echter niet voldoende kennis in huis om de waardebepaling te beoordelen. Wij zijn specialist in WOZ-zaken en hebben veel taxatietechnische en juridische kennis in huis om jou gedurende de hele procedure het werk uit handen te nemen. Zo heb je zelf geen werk aan de, toch vaak ingewikkelde en tijdrovende, procedure en word je niet overrompeld door jouw gemeente. Je kunt de hele procedure altijd online volgen en wij houden je gedurende het hele proces op de hoogte.
  • Nee. Maak je bezwaar omdat je vindt dat de waarde lager hoort te zijn, dan kan dat niet leiden tot een hogere WOZ-waarde dan de oorspronkelijke waarde.
  • Om de procedure te starten hebben wij een getekende machtiging en een kopie van het aanslagbiljet nodig. Daarnaast vragen wij om gegevens over de woning, zoals de staat van de woning, leeftijd van de keuken, badkamer en toilet, en de aanwezigheid van eventuele bijgebouwen.
  • Ja, je kunt de procedure te allen tijd volgen door online in te loggen in jouw dossier. Op onze website vind je bovenaan ”Mijn dossier” terug. Mocht je dan nog vragen hebben, dan kun je altijd even contact met ons opnemen.